Kinderhulpwerk Nederland

Ieder kind een toekomst

Wie is er online

We hebben 4 gasten en geen leden online

 

Persbericht!

 

Eliene Nunes, geboren op 22.12.1970, een voormalig adoptiekind van het kinderhulpwerk Global-Care werd op 7 oktober 2012 gekozen als burgermeester van Itaituba in Brazilie.

Itatubai, in de provincie Para, is qua oppervlakte de grootste stad ter wereld met haar oppervlakte van 62040 km2. Wel leven er slechts ca. 100.000 mensen in de oude gouddelversstad.

 

Net als bij veel andere kinderen liggen Elienes wortels in een eenvoudige houten barak in een armoedig gebied. Vrouwen voeden hun kinderen vaak alleen op, de vaders komen soms niet meer terug van het zoeken naar goud in het oerwoud, zo ook Elienes vader. De armoede is er tastbaar. De grootste droom van veel kinderen is, één keer een bord vol eten voor zich alleen te hebben.

In het dagverblijf van Global-Care beleven kinderen als de kleine Eliene, dat een heel bord met voedsel voor hen alleen is. Door de ondersteuning van een financiële adoptie kunnen kinderen later naar school gaan en een opleiding volgen. Eliene werd lerares, leidinggevende medewerker in het gemeentelijke bestuur, vervangende burgermeester en ten slotte tot burgermeester van Itaituba.

Hieronder enkele  fragmenten uit een bericht uit 2009 over de ontwikkeling van Eliene Nunes:

 

Van de sloppenwijk naar het stadhuis 

Eliene als adoptiekindEliene is een voormalig adoptiekind van het Kinderhulpwerk. Zij leeft in de goudgraversstad Itaituba aan de Tapajos – een van de grootste zijarmen van de Amazonas – in de provincie Pará in het Noorden van Brazilië.

Intussen is de toegewijde vrouw plaatsvervangende burgermeester.

Wij rijden door Itaituba met medewerkers en zij vertelt haar levensverhaal. Plotseling wijst ze naar een vervallen hut en zegt: „Dat is mijn ouderlijk huis!“ Dan wordt zij bedachtzaam en herinnert zich onder tranen, hoe zij de vrachtwagens die met hun oogstopbrengst over de aangeharde weg gehobbelt zijn is nagelopen. „Wij hoopten, dat er iets af zou vallen, zodat we iets te eten zouden hebben.!“

 

Tegenwoordig is zij verantwoordelijk voor het gehele schoolsysteem in de stad en haar vele buitenwijken. Wat een steile carriëre!  Eliene houdt een redevoering

 

Als nu aannemers komen die de op één na machtigste vrouw in Itaituba een paar biljetten extra willen geven, zodat zij een overeenkomstige toeslag voor een project ontvangen, dan denkt zij terug aan haar herkomst: „Ik kom uit een Favela-hut, ik weet heel goed wat honger en armoede betekenen. Ik weiger mee te doen aan corruptie.!“

Het is roerend, hoe Eliene bij iedere gelegenheid benadrukt dat zij een „vrucht“ van het Kinderhulpwerk Global-Care is en ook nu nog tot de grote  KHW-Familie behoort..